Rss

Otvorena BioArt izložba WOMBS

Sinoć u 19 sati u Centru za mlade Dubrovnik svečano je otvorena BioArt izložba međunarodne umjetnice Margherite Pevere pod nazivom WOMBS. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza i moguće je posjetiti svaki dan od 18 do 21 sati.

Umjetnicu je ugostila udruga UR Institut i izložba je dio Dubrovnik Postmodern izložbenog programa. Prisutnima se obratio Gjino Šutić, predsjednik UR Instituta te ujedno producent izložbe naglasivši da je ovo prvi put da se serija izložaka WOMBS može pogledati u cijelosti.

Margherita Pevere je opisala svoju inspiraciju koja je dovela do nastanka djela te znanstvenu pozadinu kao njen sastavni dio. BioArt je grana umjetnosti koja za medij uz uobičajene materijale koristi i živa tkiva, organizme, bakterije te biološke procese. Umjetnica je ovom izložbom propitivala utjecaj ljudske kontracepcije na druge organizme, u ovom slučaju hermafroditskih puževa golača i za to koristila i vlastite vaginalne epitelne stanice.

To je iznjedrilo tri izloška – seriju fotografija i dvije instalacije. Rad je ujedno i dio doktorske disertacije Margherite Pevere fokusirane na umjetničko istraživanje koju realizira na Sveučilištu Aalto, Školi za umjetnost, dizajni arhitekturu u Helsinkiju uz podršku Kone Foundation.

Svi zainteresirani za stručno vodstvo kroz izložbu mogu se javiti na e-mail: institute@ur-institute.org ili direktno preko društvenih mreža udruge (Facebook i Instagram).

Margherita Pevere (IT/DE)(https://www.margheritapevere.com/)
Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni. Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.Trenutno završava doktorski studij na Aalto sveučilištu u Finskoj na temu BioArt i queer teorije. Zajedno s Marcom Donnarummom te Andreom Familari, Pevere je suosnivačica umjetničkog udruženja Fronte Vacuo.

Rad je koproduciran od strane EMAP – European Media Art Platform i KONTEJNER- biro suvremene umjetničke prakse, uz suradnju s UR institutom, i podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa.


Za one kojima je tjedan dana kreativnosti puno, a svejedno bi se malo okušali u ovome, donosimo mali izvadak iz programa u obliku kratkih nezavisne radionica u manjem formatu:
Kratak uvod u VR i 3D dizajn
i
Kratak uvod u Arduino – programiranje fizičkog svijeta

Raspored kratkih radionica možete pronaći OVDJE.

Također, na istima se radi u manjim grupama, broj sudionika je ograničen, pa požuri i osiguraj si mjesto!

Za prijave, javite se na mail: institute@ur-institute.org
po javljanju dobiti ćete formulare za prijavu

Za sve informacije na raspolaganju smo na telefon: 095 501 90 51

Projekt Dubrovnik Postmodern je sufinanciran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kn, od čega je 393.021,61 kn sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 69.356,75 kn iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

This image has an empty alt attribute; its file name is dubrovnik-postmodern-lenta.png
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr
Sadržaj ove podstranice isključiva je odgovornost Univerzalnog Istraživačkog instituta UR.