Rss

Dubrovnik Postmodern

Dubrovnik Postmodern novi je projekt udruge UR Institut. Riječ je o projektu u kojem udruge sukreiraju novomedijski, postmoderni te održivi kulturni i kreativni proizvod zajedno s mladima. Trajanje projekta je 8 mjeseci i s provedbom je započeo u kolovozu 2021.godine.

Projekt pruža niz aktivnosti poput stvaranja virtualnog galerijskog prostora, rezidencijskog umjetničkog programa Black Clinic 3.0 “Clash of the worlds – virtual meets physical”, Zimske škole postmoderne znanosti i umjetnosti, izložbenog postmodernog programa u istom te puno zanimljivih popratnih radionica i okruglih stolova koje podrazumijevaju participaciju i aktivan stvaralački angažman mladih u virtualnoj sferi, bez obzira na njihov zdravstveni, društveni, financijski i obrazovni status. Projektne aktivnosti su osmišljene da doprinose osobnom, društvenom i profesionalnom razvoju mladih te podižu razinu i kvalitetu postmoderne, novomedijske kulturno-umjetničke ponude Grada Dubrovnika za domaću i stranu publiku. 

Projekt sintetizira potrebe kako mladih tako i Grada Dubrovnika u kulturi kojima je zbog prevladavajućeg oslanjanja na kulturnu baštinu sužen prostor za razvoj novih kreativnih kultura i industrija. Isto tako potiče udruge u kulturi da razmišljaju o digitalizaciji i virtualizaciji svojih prostora, građe, proizvoda i aktivnosti što će ih približiti modernim tehnologijama, novim generacijama mladih te popularizirati njihovo djelovanje. Virtualni prostor omogućuje rušenje svih barijera između mladih, a omogućuje onima najranjivijima sudjelovanje bez predrasuda i straha od odbacivanja ili zanemarivanja.

U projektu sudjeluju tri partnera – Centar za karijere mladih Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije te Kontejner/Biro Suvremene Umjetničke Prakse iz Zagreba koji će svojim iskustvom u području kulturnog stvaralaštva, projektnog menadžmenta te novih tehnologija doprinijeti uspješnosti i održivosti projekta.

Projekt je financiran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove podstranice isključiva je odgovornost Univerzalnog Istraživačkog instituta UR.