Rss

WOMBs @ UR Institute

Samostalnom BioArt izložbom “WOMBS” međunarodne umjetnice Margherite Pevere (IT/DE) otvara se Dubrovnik Postmodern izložbeni program! Pridružite nam se na svečanom otvorenju u četvrtak, 19.kolovoza u 19 sati u Centru za mlade (Obala pape Ivana Pavla II 44a, ulaz sa zapadne strane Autobusnog kolodvora).

Po prvi put u Dubrovniku bit će postavljena cijela umjetnička serija “WOMBS” (u prijevodu: Utrobe). Iz perspektive ljudskih i neljudskih tijela, stanica i molekula projekt istražuje narativ hormonske kontracepcije i terapije. Poznato je da hormonski kontraceptivi moduliraju ljudske spolne organe kako bi spriječili trudnoću. Ipak, postoji slabo istraženo područje njihova djelovanja na neljudska tijela u okolišu – iste molekule mogu pokrenuti endokrini sustav drugih organizama, mijenjajući njihova tijela i ponašanje.Izložba “WOMBS” postavlja pitanje kako bi kontracepcijsko sredstvo na bazi progestina koje umjetnica uzima moglo povezati njeno tijelo s drugim neljudskim tijelom. “WOMBS” potiče kritičko preispitivanje pogleda na kontracepciju kao isključivo ljudskog iskustva.Izložbu čini više izložaka:


Instalaciju W.01 čini staklena skulptura od znanstvenog posuđa nalik organima u kojem se nalaze kolonije bakterija koje proizvode biofilm – svojevrsni mikrobni ekvivalent živom staničnom tkivu. Biofilm raste i hrani se medijem ispunjenim metabolitima kontracepcijskih hormona otpuštenim iz tijela umjetnice.

Instalacija W.02 predstavlja umjetni izvantjelesni organ – sintetičku utrobu koja sadrži dvije stanične kulture, povezane u hibridnom ekosustavu. Umjetničine vlastite epitelne stanice rodnice i jajne stanice puža dijele medij za rast, (bio)kemijski komuniciraju kroz njega i kroz ovaj dinamički proces pokazuju svojevrsni ples dvaju organizma na staničnoj razini.

– U seriji fotografija W.03, puž po imenu Branko hermafroditski je saveznik u istraživanju mogućih hormonskih veza čovjeka i puža. U izvedbi umjetnice Branko klizi po njenim leđima u tihoj interakciji sluzi, teksture kože, kostiju i šupljina.

Mikroskop nudi pogled u intimni život hibridne stanične kulture smještene u instalaciji W .02: umjetničine epitelne stanice rodnice i matične stanice jaja puževa

Crtež Ovaj crtež je napravljen na jednoj od prvih slika W. 01, printanom na kućnom pisaču. Otkriva kako hibridnost prožima seriju WOMBS od njenihranih faza.

Margherita Pevere (IT/DE)(https://www.margheritapevere.com/)
Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni. Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.Trenutno završava doktorski studij na Aalto sveučilištu u Finskoj na temu BioArt i queer teorije. Zajedno s Marcom Donnarummom te Andreom Familari, Pevere je suosnivačica umjetničkog udruženja Fronte Vacuo.


Rad je koproduciran od strane EMAP – European Media Art Platform i KONTEJNER- biro suvremene umjetničke prakse, uz suradnju s UR institutom, i podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa. Rad je dio doktorata Margherite Pevere usmjerenog praktičnom radu i umjetničkom istraživanju kojeg realizira na Sveučilištu Aalto, Školi za umjetnost, dizajn i arhitekturu uz financijsku podršku Kone Foundation.

Dubrovnik Postmodern izložbeni program UR Instituta bavi se postmodernom novomedijskom umjetnošću vezanom uz znanost, tehnologiju i ekologiju. Projekt je financiran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.


Projekt Dubrovnik Postmodern je sufinanciran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kn, od čega je 393.021,61 kn sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 69.356,75 kn iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

This image has an empty alt attribute; its file name is dubrovnik-postmodern-lenta.png
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr
Sadržaj ove podstranice isključiva je odgovornost Univerzalnog Istraživačkog instituta UR.